Solens instrålning


På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Det gäller att hitta sätt att använda solenergin smart, både i Sverige och andra länder.


V behöver bara ta hand om delar av den energin så har vi fått ett miljövänligt alternativ till förbränning och kärnkraft.


Av den energi som träffar en modern solcellspanel omvandlas ca 15 -20% till elektrisk energi utan någon miljöpåverkan.Årstiderna


Av naturliga skäl producerar du inte lika mycket el året runt. Få soltimmar och kanske snöbeläggning sänker produktionen på vintern. Det behöver dock inte vara solsken för att produktion ska ske.


Om du dimensionerar din anläggning så att den producerar mer än du förbrukar på sommaren kan du sälja överskottet till ditt elbolag och dessutom få skatteavdrag mm.


Träffar du ett bra avtal med ditt elbolag kan du få lika mycket eller mer för den el du säljer som den du köper.

Andra länder


På kartan ser du att solinstrålningen i Sverige är jämförbar med den i tex Tyskland. Det beror på att vi har ljusa morgnar och kvällar/nätter i Sverige som kompenserar för vårt norra läge på klotet.


Jämförelsen med Tyskland är intressant eftersom de har installerat enorma mängder med solceller. De har påbörjat sin kärnkraftavveckling tidigare än vi och har mycket höga elpriser. Vi kan räkna med en motsvarande prisutveckling här. Mycket tyder på att elpriserna inom europa kommer att utjämnas.